MLADINA

30. 11. 2013  |  Novice

Bo imenovanje Daniele Nouy rezultat kadrovske trgovine v EU?

© Arhiv Evropskega parlamenta

Francozinja Daniele Nouy, ki je kandidatka za predsednico nadzornega odbora enotnega bančnega nadzornika pri Evropski centralni banki (ECB), je na zaslišanju v Evropskem parlamentu zatrdila, da so pričakovanja od novega nadzornika, da bo odgovoren in transparenten, so povsem legitimna. »To bo zame zelo pomembno,« je obljubila. Če bo potrjena, bo redno hodila pojasnjevat svoje odločitve, ne le v hudih časih, kajti »ljudje od nas pričakujejo transparentnost«. Evropski poslanci bodo o njenem imenovanju odločali na plenarnem zasedanju sredi decembra.

Ker se Evropski parlament zavzema za več žensk na vodilnih položajih, bo naj verjetneje dobila njegovo soglasje. Bo pa njeno imenovanje rezultat kadrovske trgovine v EU. Položaj vodje enotnega bančnega nadzora je tako neke vrste kompenzacija za francosko podporo Nizozemcu Jeroenu Dijsselbloemu pri letošnjem imenovanju na čelo evroskupine.

Nouyjeva je v francoski centralni banki zaposlena že od leta 1974, v sklop centralne banke pa sodi tudi nadzornik ACPR. Ključno vlogo igra tudi pri usklajevanju evropskih nadzornikov.

Evropska centralna banka bo v vlogi osrednjega nadzornika bdela nad okoli 130 sistemsko pomembnimi bankami v območju evra. Najprej bo banke temeljito pregledala - s pregledi kakovosti aktive in s stresnimi testi.

Ta postopek, v katerega bodo vključene tudi slovenske banke NLB, NKBM in SID banka, se je začel v teh dneh in naj bi se zaključil do prihodnje jeseni. Novembra 2014 naj bi enotni bančni nadzor tudi začel delovati.

Enotni bančni nadzor je prvi steber t.i. bančne unije, ki naj bi povrnila zaupanje v območje evra in preprečila nove krize. Ta bo stala na treh stebrih. Drugi bo enotni sistem za reševanje bank, tretji pa enotni okvir shem za zavarovanje denarnih vlog.

Unija je enotni bančni nadzor dokončno potrdila oktobra letos, pri drugih dveh stebrih pa naporna usklajevanja še potekajo, usmeritev pa je, da bi se dogovor o mehanizmu za reševanje bank dosegel do konca tega leta. (er, sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."