MLADINA

4. 12. 2013  |  Evrodržavljan

Spletna stran, posvečena evropskim volitvam 2014

© Arhiv Evropskega parlamenta

Evropski parlament tudi tokrat skrbi, koliko ljudi se bo prihodnje leto odpravilo na volitve, kjer bodo odločali, kdo bodo evropski poslanci v prihodnjih petih letih, posredno pa tudi, kdo bo predsednik Evropske komisije. Zato so že pred poletjem začeli s predvolilno kampanjo s sloganom Ukrepaj, sodeluj, vplivaj. Sedaj so informacije o evropskih volitvah, evropskih političnih strankah in državah EU na voljo tudi na spletni strani, ki je posvečena volitvam v Evropski parlament, ki bodo med 22. in 25. majem 2014.

Državljani imajo na spletni strani na voljo članke, tiskovna poročila, ozadja, galerije fotografij in infografike. Tam lahko najdejo tudi statistične podatke o državah članicah, od gospodarstva in tehnologije, do okolja, energije in družbe. Prav tako so objavljene informacije, za kaj se zavzemajo evropske politične stranke, ki bodo nastopile na volitvah v Evropi parlament maja prihodnje leto.

Razloženo je tudi, kaj delajo in katere pristojnosti imajo evropske institucije, torej, katere so naloge in pristojnosti Evropskega parlamenta in Evropske komisije, kako se njune pristojnosti in naloge razlikujejo od tistih, ki jih ima Svet EU, kakšna je razlika med Svetom EU in Evropskim svetom.

Državljani zlasti za nepriljubljene ukrepe in predpise doma od svojih politikov slišijo, da so bili sprejeti v Bruslju in jih je zaradi tega pač treba izvajati. Na novi spletni strani imajo sedaj razloženo, kakšen je postopek sprejemanja evropske zakonodaje, katere pristojnosti imajo pri tem poslanci Evropskega parlamenta, ki so edini funkcionarji v Bruslju, ki jih državljani neposredno izvolijo.

Spletna stran je del kampanje, s katero želi Evropski parlament prihodnje leto privabiti na volišča čim več volivcev. Ker volilna udeležba na evropskih volitvah upada, funkcionarje v Bruslju vse bolj skrbi legitimnost. Že pred zadnjimi evropskimi volitvami, ki so bile leta 2009, so v okviru vseevropske kampanje volivce s posebnim oglasom in sloganom »Ti odločaš!« vabili na volitve. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."