MLADINA

10. 12. 2013  |  Novice

Snowden namerava odgovoriti na vprašanja evropskih poslancev

Ameriški žvižgač Edward Snowden namerava prek video posnetka prihodnji teden odgovoril na vprašanja evropskih poslancev. Posnetek bodo predvajali na seji Odbora za državljanske svoboščine, državljanstvo in notranje zadeve (Libe). V živo se ne bo javil na sejo odbora zaradi tveganja, da bi tako odkrili njegovo skrivališče v Rusiji. Poslanci sedaj pripravljajo vprašanja zanj.

Z njim so v stiku prek njegove odvetnice, ki se je že udeležila zasedanja odbora Libe in pojasnjevala Snowdenova odkritja o prisluškovanjih ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA).

Nemški evropski poslanec Jan Phillip Albrecht pravi, da Edward Snowden spremlja razprave v Evropskem parlamentu o nezakonitem prisluškovanju NSA, ker ugotavlja, da je »eno od več mest, kjer o tem poteka prava razprava«, poroča spletni portal EU Observer.

Ministri za pravosodje članic EU pa na zadnjem zasedanju preložili odločanje o predlogu evropske uredbe za varstvo osebnih podatkov, s katero bi po predlogu Evropske komisije poenotili pravila za to področje v EU. Zdaj imajo države članice to področje različno urejeno, zato nekatere, tudi zaradi odkritij Edwarda Snowdna, opozarjajo, da bi uveljavitev predloga Evropske komisije zanje pomenilo znižanje standardov varovanja osebnih podatkov. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."