MLADINA

10. 12. 2013  |  Novice

Da bo rib dovolj tudi za naše otroke

Dokončno potrditev ribiške reforme, ki naj bi preprečila izumrtje rib v morjih, imajo danes na dnevnem redu  plenarnega zasedanja poslanci Evropskega parlamenta, ki se je začelo sinoči v Strasbourgu. Ena od bistvenih novosti, ki jih prinaša je, da ribiči od leta 2019 ne bodo smeli več metati v morje nezaželenih rib, ki se jim ujamejo v mrežo. Ker za večino rib veljajo kvote, zdaj ribiči iz mrež poberejo le tiste ribe, ki se jim jih splača prodati, preostale pa vržejo nazaj v morje. Teh zavržkov, ki dosegajo kar četrtino vsega ulova, sedaj ne evidentirajo, zato lahko ulovijo veliko več rib, kot jim dovoljujejo kvote. Veliko rib je zaradi tega že ogroženih.

Evropski poslanci imajo na dnevnem redu odločanje o novi temeljni uredbi skupne ribiške politike in o novi uredbi o skupni ureditvi trgov za ribiške proizvode in proizvode iz akvakulture. Nemška poslanka Ulrike Rodust je prepričana, da strožja pravila v EU ne bodo spodbudila ropanje morij tretjih držav, saj se bodo spremenili tudi ribiški sporazumi s tretjimi državami. »Lovili bomo samo toliko, kolikor nam bodo dovolile partnerske države. Prizadevali si bomo, da te države spoštujejo človekove pravice in da bodo ladje, ki bodo kršile pravila, kaznovane. Odtegnili jim bomo namreč dovoljenja za ribarjenje za dve leti,« pojasnjuje.

Slovenija si je v pogajanjih zagotovila nekaj izjem za slovenske ribiče. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje pojasnjujejo, da se te izjeme nanašajo predvsem na obveznost iztovora vsega ulova oziroma prepoved vračanja mrtvih rib v morje. Njene skrbi so bile ustrezno upoštevane.

V okoljevarstvenih organizacijah so z reformo skupne ribiške politike EU načeloma zadovoljni, pogrešajo pa predvsem konkretnejši časovni okvir za obnovo staleža rib. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."