MLADINA

26. 12. 2013  |  Novice

Bo uveden evropski DDV za financiranje proračuna EU?

Proračun EU ima v primerjavi z nacionalnimi proračuni držav članic več posebnosti. Ena izmed njih je, da se ne financira z lastnimi sredstvi, ampak večino prihodkov zagotovijo države članice z vplačili iz svojih nacionalnih proračunov. To pa vodi do protislovij, saj države članice hočejo iz proračuna EU dobiti čim več denarja, vanj pa čim manj vplačati. Čeprav po zakonodaji EU proračun EU ne sme imeti ne presežka ne primanjkljaja, se v zadnjih letih dogaja, da zmanjkuje denarja za pokrivanje obveznosti in je dodatna sredstva treba zagotavljati z rebalansi.

Pogajanja o njih so zamudna, zato prejemniki izplačila iz proračuna EU dobivajo z zamudo, zgodilo se je celo, da je zmanjkalo denarja za izvajanje programa Erasmus.

Poslanci Evropskega parlamenta som prepričani, da bi to lahko preprečili, če prihodki proračuna EU ne bi bili več odvisni zgolj od držav članic in kompromisov med njimi. Zato se zavzemajo, da bi za proračun EU zagotovili lastne prihodke, ki bi bili evropski DDV, davek na izpuste ogljikovega dioksida in davek na finančne transakcije, ki bi po njihovem mnenju vsi pomenili korak k bolj samostojnemu, manj medvladnemu proračunu EU. Evropski davkoplačevalci bi v tem primeru neposredno vplačevali v proračun EU ne več posredno prek svojih nacionalnih proračunov. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."