MLADINA

11. 12. 2013  |  Novice

Poslanci so podprli zahteve ukrajinskih protestnikov

Evropska unija ukrajinskih protestnikov, ki zahtevajo tesnejše vezi svoje države z EU, ne sme pustiti na cedilu, pravijo poslanci Evropskega parlamenta. Nekateri so ugotavljali, da odločitev Kijeva, da ne podpiše pridružitvenega sporazuma z EU, pomeni poraz evropske zunanje politike in zmago Rusije.

José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra pravi, da zavrnitev podpisa pridružitvenega sporazuma z EU s strani ukrajinskih oblasti na vrhu v Vilni 28. in 29. novembra evropske zunanje politike ni predstavila v najboljši luči. »Pomagati bi morali Ukrajincem, ki so jasno izrazili željo, da se želijo približati EU, da delijo njene vrednote. To je naša moralna dolžnost,« je dejal Libor Rouček.

Da o želji Ukrajincev po evropski prihodnosti ni mogoče dvomiti, je dejal Graham Watson in pristavil: »Želim si, da bi kaj podobnega videl tudi v EU, kjer državljani varnost, ki jo prinaša članstvo, dojemajo kot samoumevno«.

»Naloga EU je, da prepreči nasilje in zagotovi začetek pogajanj,« je poudarila Rebecca Harms. »Rusija je zmagala, EU pa izgubila,« pa je položaj po vrhu v Vilni povzel poljski poslanec Ryszard Legutko in vzhodno partnerstvo označil kot neuspešno.

Helmut Scholz je poudaril, da morajo imeti vsi ukrajinski državljani možnost odločiti se, kaj hočejo, EU pa jim mora pri tem pomagati. Romunski poslanec Adrian Severin je opozoril, da se mora EU zavedati tega, da so sporazumi z državami v regiji predvsem stvar njene varnosti in ne sprememb, ki jih zahteva od partnerskih držav. Poslanci bodo o resoluciji o Vzhodnem partnerstvu glasovali jutri, v četrtek. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."