MLADINA

11. 12. 2013  |  Novice

Nagrada lux za film Alabama Monroe

Elise in Didier, ki izgubita hčerko in v žalovanju ne najdeta drug drugega

Elise in Didier, ki izgubita hčerko in v žalovanju ne najdeta drug drugega

Filmska nagrada Evropskega parlamenta lux je letos pripadla belgijskemu režiserju Felixu van Groeningenu. Ta v filmu Alabama Monroe pripoveduje ljubezensko zgodbo Elise in Didierja, ki izgubita hčerko ter v žalovanju ne najdeta drug drugega.

Nagrada lux je dobra, ker si je nominirane filme - poleg Alabame Monroe sta se za lux potegovala še Miele Valerie Golino in Sebični velikan Clio Barnard - tako ogledal širši krog ljudi kot sicer. Nagrada izobražuje, se je na današnji podelitvi pošalil nagrajenec. Njegov film je bil nominiran tudi za najboljši evropski film, igralka Veerle Baetens pa je za vlogo Elise prejela nagrado za najboljšo igralko na nedeljski podelitvi evropskih filmskih nagrad.

V pogovoru za STA je Van Groeningen na vprašanje o nasprotnih pogledih glavnih junakov na posmrtno življenje dejal, da je zanimivo, kako nasprotna sta si, a vendar v določenih stvareh oba zmedena. »Mislim, da je ta dvojnost v vsakem človeku. Predstaviti ti dve strani v obliki para, ki ga povezuje izjemno močna ljubezen, je res velik izziv. Potrebujeta se, nato pa se začneta zaradi omenjenih nasprotij sovražiti. Ne obstaja rešitev, kaj je prav in narobe, vsakdo se mora sam odločiti o lastnih željah in potrebah,« je dejal.

Vsi trije filmi so bili po nominaciji podnaslovljeni v 24 uradnih jezikov Evropske unije in prikazani po vseh državah članicah, pa tudi v nekaterih drugih. Zmagovalni film bodo še dodatno opremili s prilagoditvami za slepe ali slušno prizadete gledalce v več jezikih.

Letos je nad nagrado bdela žirija, sestavljena iz producentov, selektorjev filmskih festivalov, kritikov in drugih, zmagovalca so z glasovanjem, ki je potekalo od 25. novembra do 10. decembra, izbrali evropski poslanci.

Nagrado lux, namenjeno filmom, ki se posvečajo temam integracije v Evropski uniji ter prikazujejo evropske vrednote, je Evropski parlament ustanovil leta 2007 v podporo evropski filmski industriji. Lani je nagrado prejela italijansko-francoska koprodukcija Ime mi je Li italijanskega režiserja Andrea Segreja. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."