MLADINA

13. 12. 2013  |  Novice

Poslanci so podprli ukrepe za preprečevanje davčnih utaj

Poslanci Evropskega parlamenta podpirajo predlog Evropske komisije, da bi države članice morale od leta 2017 obvezno zbirati in si avtomatsko izmenjati podatke o dohodkih iz dela, nagradah direktorjev, prihodkih iz življenjskega zavarovanja, pokojninah, dividendah, obrestih za bančne vloge. Namen zbiranja in izmenjave teh podatkov bi bil, da bi preprečili utaje davkov za prihodke in premoženje v drugih državah članicah.

Poslanci tudi menijo, da bi za države članice, ki ne bi zbirale in izmenjevale teh podatkov, morali predpisati kazni. Poslanci so podprli tudi predlog, da je treba razliko med zneskom dejansko pobranih davkov in zneskom potencialnih davkov bilo treba v EU do leta 2020 prepoloviti. Države dodatne davčne prihodke v krizi zelo potrebujejo, piše v resoluciji, ki so jo potrdili poslanci. Od Evropske komisije zahtevajo, naj pripravi cilje, kako zmanjšanje doseči. Pripraviti mora tudi kazalnike za merjenje utaje davkov in izogibanja plačevanja davkov. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."