MLADINA

16. 12. 2013  |  Novice

Trojka ne odgovarja nikomur

Poslanci Evropskega parlamenta so v razpravi o dejavnostih Evropske centralne banke (ECB) menili da je njena vloga pri pomirjanju finančnih trgov pohvalna, kritični pa so glede njene vloge kot članice trojke mednarodnih posojilodajalcev, ki vztraja pri strogi politiki varčevanja.

Portugalska poslanka Marisa Matias je prepričana, da je ECB kot del trojke prestopila svoj mandat. »Neposredno se vtika v proračunske in gospodarske politike držav, ki so zaprosile za pomoč, in je glavna igralka, ko gre za politike varčevanja,« razlaga. ECB ima po njenih besedah velik vpliv na to, kateri ukrepi prizadetim državam ostajajo na voljo za spodbujanje zaposlovanja in rasti.

Italijanski poslanec Gianni Pittella ugotavlja, da trojka ne odgovarja nikomur in s strogimi varčevalnimi politikami, ki prizadenejo najšibkejše, svoje delo opravlja slabo in še zaostruje probleme zadolževanja. V poročilu, ki ga je potrdil odbor za gospodarske zadeve, se je poslanec zavzel za takšen način reševanja krize, ki bi Evropsko komisijo postavil v središče ter jo naredil odgovorno Parlamentu.

Madžarka Ildikó Gáll-Pelcz pa izpostavlja, da je gospodarsko okrevanje držav v težavah pomembno, saj ima to vpliv na evro. »Poleg finančne pomoči sta varčevanje in proračunska disciplina potrebni zato, da se države izkopljejo iz krize,« pravi. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."