MLADINA

18. 12. 2013  |  Evrodržavljan

Olli Rehn kandidat za predsednika Evropske komisije

Voditelji evropskih liberalnih strank so podprli kandidaturo evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna za kandidata Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) za predsednika nove Evropske komisije.

»Olli Rehn ima veliko izkušenj kot komisar z dvema mandatoma in nekdanji poslanec v Evropskem parlamentu. Tesno je sodeloval z Evropskim parlamentom, voditelji držav in globalnimi finančnimi institucijami za prebroditev krize evroobmočja in postavitev temeljev za prihodnjo gospodarsko stabilnost,« so v pismu zapisali voditelji 14 evropskih liberalnih strank.

Finec Rehn je svojo kandidaturo uradno napovedal na kongresu stranke Alde v Londonu pred dvema tednoma. Voditelji liberalnih strank, zbranih v Alde, bodo o nominacijah kandidatov razpravljali jutri, v četrtek, v Bruslju. Kdo bo njihov kandidat za predsednika Evropske komisije, pa bodo uradno objavili na posebnem volilnem kongresu v Bruslju 1. februarja prihodnje leto.

Volitve v Evropski parlament bodo med 22. in 25. majem 2014. Lizbonska pogodba predvideva, da se pri prihodnjem imenovanju predsednika Evropske komisije upoštevajo rezultati evropskih volitev. Politične skupine v Evropskem parlamentu so se zato dogovorile, da bodo imele svoje kandidate za predsednika komisije. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."