MLADINA

19. 12. 2013  |  Evrodržavljan

V primeru bankrota banke bo dostop do zajamčenih vlog hitrejši

Članice EU in Evropski parlament so dosegli politični dogovor o novih pravilih za sheme zajamčenih vlog varčevalcev v bankah. Z novo direktivo o zajamčenih vlogah bodo denarne vloge do 100.000 evrov v primeru bankrota banke še naprej zavarovane, dostop do njih pa bo lažji in hitrejši. Roki za poplačilo bodo do leta 2024 postopno skrajšani z 20 na sedem delovnih dni.

Poleg tega nova pravila terjajo, da morajo imeti vse države sklad ex-ante, torej sklad, ki se bo vnaprej polnil s prispevki bank. Ta sklad mora imeti v desetih letih na voljo 0,8 odstotka kritih vlog bank v državi.

Večina držav v Evropi ex-ante sklade že ima, nekaj pa še ne. Slovenija ima še vedno ex-post sistem, v katerem v primeru težav ene banke kritje zagotavlja preostali bančni sistem, če banke same tega ne zmorejo, pa priskoči na pomoč država.

Koliko bo posamezna banka morala vplačevati v sklad bo odvisno od tega, kako rizične posle opravlja. Dogovor držav članic in Evropskega parlamenta predvideva, da bodo 70 odstotkov denarja morale vplačati v denarju v roku, 30 odstotkov obveznosti pa bodo lahko prenesle v naslednje leto. Ko bo direktiva začela veljati, bodo države članice imele 12 mesec3v časa, da jo bodo prenesle v svoj pravni red. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."