MLADINA

20. 12. 2013  |  Novice

EU čakajo še naporna pogajanja o drugem stebru bančne unije

EU čakajo še naporna pogajanja o ključnem delu drugega stebra bančne unije, o enotnem mehanizmu za reševanje bank, ki predvideva vzpostavitev enotnega organa in sklada za reševanje bank. Po dogovoru finančnih ministrov unije se bodo namreč sedaj začela pogajanja z Evropskim parlamentom, ki z doseženim dogovorom ni zadovoljen. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je napovedal »zelo dolga pogajanja«. Dogovor finančnih ministrov ga skrbi in je po njegovih besedah zelo daleč od ambicij evropskih poslancev.

Parlament še posebej skrbi, da bo pri odločanju o bančnih vprašanjih odrinjen na stranski tir, ker želijo članice ključno vprašanje vzpostavitve enotnega sklada za reševanje, ki ga bodo polnile banke same, urediti z medvladno pogodbo. Poleg tega je Schulz kritiziral kompleksnost mehanizma, češ da je namen vzpostaviti enotni mehanizem reševanja, ne več mehanizmov reševanja. »To je, kot da pride bolnik po nujno pomoč, pa najprej skličeš upravo bolnišnice,« je ponazoril problem.

Če bomo uveljavili dogovor, ki so ga ponoči po 12-urnih pogajanjih s težavo dosegli finančni ministri, ne bomo le zamudili priložnosti, temveč bo to največja napaka v boju proti krizi, je opozoril Schulz po udeležbi v razpravi na vrhu EU, ki poteka v Bruslju.

Finančni ministri so ponoči po še enem maratonu dosegli dogovor o drugem stebru bančne unije, ki naj bi zagotovil urejeno sanacijo ali likvidacijo bank s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev in gospodarstva.

Drugi steber bančne unije je ključno dopolnilo k prvemu - enotnemu evropskemu nadzoru, ki bo začel s polno paro delovati jeseni prihodnje leto, z objavo izida celovitega pregleda sistemskih bank v območju evra.

Bančna unija naj bi stala na treh stebrih - enotnem nadzoru, enotnem okviru za reševanje bank in enotnem okviru jamstev za denarne vloge. Namen je utrditi bančni sektor, rešiti problem prepletenosti bančne in dolžniške krize ter preprečiti ponovitev kriz. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."