MLADINA

7. 1. 2014  |  Novice

Bankirji že imajo rešitve za nadomestitev porezanih nagrad

Od začetka letošnjega leta v EU velja omejitev za izplačilo nagrad bankirjem. Poznavalci kljub temu menijo, da zaradi tega zanje letošnje leto ne bo manj bogato, kot so bila dosedanja, saj v bankah že iščejo rešitve, kako z dodatki, ki jih nova evropska zakonodaja dopušča, menedžerjem zagotoviti ustrezno nadomestilo za porezane nagrade. Te izravnave bodo znašale 600 milijonov evrov na leto, so izračunali v britanski zvezi bank.

V britanski zvezi bank je lani v jeseni ocenili, da bo omejitev nagrad prizadela 35 tisoč najbolje plačanih bankirjev. Britanska vlada novo evropsko zakonodajo že izpodbija na sodišču EU, z argumentom, da je zaradi omejitve višine nagrad ogroženo finančno središče London. Uspeli pa so že lobisti bank, saj je Evropska bančna agencija EBA tik pred božičem z izjemami že omogočila manj stroge omejitve, kot so bile sprva predvidene, poroča Frankfurter Allgemeine.

Evropski parlament je spremembe bančne zakonodaje, ki je začela veljati z novim letom in je omejila nagrade bankirjem, sprejel aprila lani. »Kot zakonodajalci ne posegamo v višine plač, ampak želimo z novimi pravili nagrajevanja bankirjev prispevati k večji pravičnost in transparentnosti, ki bosta prinesli spremembe v bančni kulturi,« je takrat dejal poročevalec evropski poslanec Othmar Karas. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."