MLADINA

12. 1. 2014  |  Novice

Kako Grki polnijo zdravstveno blagajno

Medtem ko slovenska vlada samozaposlenim in pogodbenim delavcem viša prispevke za zdravstveno varstvo, da bi tako napolnila luknjo v zdravstveni blagajni, se je grška vlada odločila za »dodatno obdavčitev« tistih, ki na leto zaslužijo več kot 11.000 evrov. Ti bodo morali za vsak obisk bolnišnice plačati 25 evrov.

Čeprav je bil ukrep napovedan že pred meseci, so ga koalicijski partnerji in grška opozicija začeli kritizirati šele ob njegovi uveljavitvi, poroča spletni portal Euractiv. A drugih idej, kako za zdravstvo dobiti dodatna sredstva, nimajo ne eni ne drugi.

Grški zdravstveni sistem je sicer na udaru že od začetka finančne krize, zadnji ukrep pa so uvedli tudi zaradi pritiskov mednarodnih posojilodajalcev. Kot še poroča Euractiv, ti sicer ne bi nasprotovali umiku novega prispevka bolnikov, vendar bi si morala grška vlada nato izmisliti drug način dodatnega financiranja, kot je na primer zaračunavanje večjega dela zahtevnejših preiskav z računalniško tomografijo ali magnetno resonanco.

Grški minister za zdravstvo je dejal, da je uveljavljeni ukrep dober predvsem zato, ker ščiti manj premožne. Ne ščiti pa tistih najrevnejših, osnovno nezavarovanih, ki sploh nimajo dostopa do zdravstvenih storitev. Teh naj bi bilo v Grčiji okrog šest milijonov. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."