MLADINA

9. 1. 2014  |  Novice

Grčija skuša predstaviti zgodbo o uspehu, Nemci ugovarjajo

Brez kave, internetne povezave, v dvorani s slabo dnevno svetlobo je grški uradnik predstavljal novinarjem načrte Grčije za predsedovanje Svetu EU. Našteval je, da je v prihodnjih šestih mesecih predvidenih 110 različnih srečanj, za kulturne dogodke denar tako rekoč ni predviden, proračun predsedovanja znaša le 50 milijonov evrov, kar je manj, kot so za predsedovanje porabile druge države.

Zgleda, kot da bi nizkocenovni trgovec prevzel predsedovanje Svetu EU, a Grki se vidijo kot uspešno zagonsko (startup) podjetje, ugotavlja nemški Spiegel. Kdor v to dvomi, se mora soočiti z Evangelosom Venizelosom, ogromnim možem skoraj mitičnih razsežnosti, grškim zunanjim ministrom. »Pripravljeni smo na to nalogo,« razlaga. Hvali se, da je Grčija pred plačilom obresti lani ustvarila proračunski presežek, čeprav je v štirih letih svoj proračun zmanjšala bolj kot katera koli druga članica EU.

Toda s 320 milijardami evrov dolga grški javni dolg še vedno znaša 176 odstotkov BDP ali vrednosti vsega, kar državljani in podjetja v Grčiji ustvarijo v enem letu. Nemec Horst Reichenbach, ki vodi posebno skupino EU, med tem razlaga, da ima grška politika in uprava še vedno težave z reformami, Francozi v zibelki demokracije pomagajo na novo vzpostavljati ministrstva, Avstrijci razvijajo koncept za zimski turizem, Belgijci pomagajo postaviti na noge izobraževalni sistem, Nizozemci pripravljajo načrt za vzpostavitev agencije za mednarodno trgovino. Nemci med grške politike, ki ovirajo reforme, prištevajo tudi Venizelosa. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."