MLADINA

14. 1. 2014  |  Novice

Parlament poziva k prepovedi nekaterih plastičnih vrečk

Najbolj škodljivo plastiko in nekatere plastične vrečke bi bilo treba do leta 2020 prepovedati, v resoluciji o strategiji EU za plastične odpadke pozivajo poslanci Evropskega parlamenta. Unija bi morala postaviti tudi zavezujoče cilje za recikliranje plastičnih odpadkov, še poudarjajo poslanci. Resolucija je odziv na zeleno knjigo Evropske komisije o strategiji za plastične odpadke.

Poslanci poudarjajo, da so plastični odpadki škodljivi za okolje. Po njihovem mnenju je to posledica pomanjkljivega uveljavljanja zakonodaje EU na tem področju in odsotnosti specifičnih pravil za ravnanje s plastičnimi odpadki, čeprav imajo ti veliko posebnosti.

»Parlament je nakazal, kako bi se morali lotiti velikega problema plastičnih odpadkov in njihovega negativnega učinka na okolje in zdravje ljudi. Danes smo povedali, da želimo spremeniti slabe navade in oceniti vpliv izdelkov od proizvodnje do končnega odpadka. Z recikliranjem in dobro uporabo teh izdelkov smo zaprli krog. To bo pomagalo pri čiščenju naših morij, ustvarilo bo tudi nova delovna mesta,« je dejal poročevalec Vittorio Prodi.

Resolucija predlaga vzpostavitev zavezujočih ciljev v evropski zakonodaji za zbiranje in razvrščanje do 80 odstotkov plastičnih odpadkov. Zavezujoče kriterije za recikliranje in usklajene kriterije za zbiranje in razvrščanje odpadkov bi morali oblikovati tako, da bi zagotovili pošteno konkurenco, menijo poslanci in dodajajo, da bi morala EU ponovno preučiti evropsko direktivo o embalaži.

Parlament je Evropsko komisijo pozval, naj v letu 2014 pripravi predloge o postopnem opuščanju odlaganja odpadkov, primernih za recikliranje ali predelavo, na odlagališčih, do leta 2020 ter oblikuje ukrepe, ki ne bi spodbujali njihovega sežiganja. Plastični odpadki po mnenju poslancev ne bi smeli biti uporabljeni kot vir energije, razen ko ni nobene druge možnosti.

Najbolj nevarne plastične materiale bi morali po mnenju Parlamenta umakniti s trga. Plastične vrečke za enkratno uporabo bi morali postopno umakniti s trga, kjerkoli je to mogoče. Sprejeti je treba tudi ukrepe proti nezakonitemu izvažanju in odlaganju plastičnih odpadkov, opozarja Parlament.

Poslanci poudarjajo, da je gospodarski potencial recikliranja plastike še vedno neizkoriščen. Le 25 odstotkov takih odpadkov gre danes v reciklažo. S popolnim izvajanjem zakonodaje EU na tem področju bi lahko privarčevali 72 milijard evrov letno, sektor ravnanja z odpadki pa bi si lahko obetal za 42 milijard evrov večji promet, do leta 2020 bi bilo ustvarjenih tudi 400 tisoč novih delovnih mest, v resoluciji še navajajo poslanci. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."