MLADINA

16. 1. 2014  |  Novice

Nova direktiva »ne zahteva privatizacije javnih podjetij, ki ponujajo javne storitve«

Evropski parlament je potrdil nova pravila o javnih naročilih in koncesijah v EU, ki naj bi zagotovila boljšo kvaliteto in stroškovno učinkovitost pri kupovanju ali najemanju del, blaga in storitev s strani javnih organov. Del teh pravil je tudi direktiva, ki je lani poskrbela za veliko vroče krvi, ker naj bi vodila v privatizacijo vode.

Vprašanje oskrbe z vodo je sicer Evropska komisija, potem ko je bil soočena z javnim ogorčenjem, iz predloga direktive umaknila in poslanci so to - glede na povsem specifično naravo vode kot javnega dobrega - pozdravili.

Kot so pojasnili v Strasbourgu, bo odločitev o tem, kako naj se izvajajo javna dela in storitve - ali naj ostanejo v rokah države ali pa naj se zaupajo zasebnim podjetjem -, tudi po uveljavitvi nove zakonodaje ostala popolnoma v rokah držav članic. Nova direktiva tudi »ne zahteva privatizacije javnih podjetij, ki ponujajo javne storitve«.

Nova pravila - sveženj direktiv o javnih naročilih in koncesijah - bodo stopila v veljavo 20 dni po objavi v uradnem listu EU. Države članice bodo imele nato dve leti časa, da jih prevedejo v nacionalno zakonodajo.

Prenovila bodo sedanja pravila EU glede javnih naročil in prvič vzpostavila skupne standarde glede podeljevanja koncesij v EU. Poskrbela naj bi predvsem za več preglednosti in poštene konkurence, tako da bo javni denar čim učinkoviteje porabljen. Pri odločanju o tem, kdo naj dobi koncesijo, bo več teže na okoljskih in socialnih kriterijih ter inovativnih rešitvah.

Gre za pomembno vprašanje, saj javni organi za naročanje različnih del, blaga in storitev porabijo skoraj 19 odstotkov evropskega BDP. Poslanci poleg tega izpostavljajo, da bo za podjetja sodelovanje na javnih razpisih odslej veliko lažje in da se bo administrativno breme zanje zmanjšalo za kar 80 odstotkov. Uvaja se namreč t.i. enoten evropski dokument o javnih naročilih, originalno dokumentacijo pa bo moral po novem dostavljati le še tisti, ki bo na razpisu zmagal.

Da bi preprečili t.i. socialni dumping in zagotovili, da se spoštujejo pravice delavcev, se po drugi strani obetajo strožja pravila glede sklepanje pogodb s podizvajalci ter glede oddajanja koncesij po »nenormalno nizkih« cenah. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."