MLADINA

17. 1. 2014  |  Novice

Srbija in Kosovo upravičeno naprej na poti v EU

Evropski poslanci so z veliko večino potrdili poročili o Srbiji in Kosovu. Tako resolucija o Srbiji, ki jo je pripravil poročevalec Jelko Kacin, kot tudi o Kosovu sta polni hvale na račun napredka, ki sta ga državi dosegli v lanskem letu, in pozdravljata odločitev, da se jima prižge zelena luč za napredovanje na njuni poti v Evropsko unijo.

Parlament, komisija in Svet so si torej edini, da si tako Srbija kot Kosovo zaslužita »nagrado« za svoje lansko delo, ki sta jo prejela v obliki začetka pogajanj. Vseeno pa državi opozarjajo, da morata ohraniti zagon iz leta 2013 in nadaljevati na poti reform, še posebej na področju pravosodja in boja proti organiziranemu kriminalu, ter medsebojnega dialoga. Po pričakovanju je bilo največ pohval namenjenih aprilskemu sporazumu in novembrskim lokalnim volitvam na Kosovu, tudi na njegovem večinsko srbskem severu, ter boju proti sistemski korupciji v Srbiji.

Vendarle pa je bilo slišati tudi nekaj ostrejših besed - med drugim na račun nasilja ob prvem krogu lokalnih volitev na severu Kosova, še vedno globoko ukoreninjene korupcije in organiziranega kriminala ter težav, s katerimi se soočajo etnične manjšine, ženske in istospolno usmerjeni. Srbija bo 21. januarja začela pogajanja o vstopu v EU. Napredek pri dialogu Beograd -Priština pod vodstvom visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton je bil pogoj, da Srbija in Kosovo lahkmo napredujeta na poti približevanja EU. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."