MLADINA

23. 1. 2014  |  Novice

Konflikti interesov v Evropski agenciji za varnost hrane

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je na papirju neodvisen vir svetovanja in obvestil o tveganjih, povezanih z živilsko verigo. Pri svojem delu se zanaša na 1500 neplačanih zunanjih sodelavcev, ki pa seveda ne smejo biti zaposleni v prehrambeni industriji. A to vedno ne drži, so trdili evropski poslanci, ki so glede obtožb, da sta v letu 2012 dva svetovalca delala tako za agencijo kot za zasebno prehrambeno podjetje, na zasedanju odbora za nadzor proračuna zaslišali direktorja EFSA Bernharda Urla.

Omenjeni primer ni bil edini konflikt interesov v agenciji, piše EUobserver. Decembra lani je bil eden od članov delovne skupine, ki se je na agenciji ukvarjala s pesticidi, hkrati lobist v Bruslju, financiran s strani proizvajalcev kemijskih izdelkov, namenjenih za kmetijstvo.

Url je obtožbe o konfliktu interesov v agenciji zavrnil in pred poslanci izključil vsakršno možnost, da bi zaposleni v prehrambeni industriji sestavljali katerega od delovnih teles EFSA ali ji svetovali. »Vprašanje neodvisnosti jemljemo izjemno resno,« je še dejal Url. Agencija naj bi samo v letu 2012 obravnavala 7000 izjav sodelavcev agencije, da ne bodo delovali v konfliktu interesov.

Iz agencije pa so nato odboru poslali pismo z razlago, da mora agencija vedno iskati le najboljše poznavalce prehrambene industrije in za ceno tega k sodelovanju povabiti tudi tiste, ki so poklicno res del nje. A v takih primerih ti svetovalci agenciji nikdar ne svetujejo na področju, s katerim se sicer ukvarjajo poklicno. »Zato konflikta interesov ni,« so zapisali.

Zaslišanje Urla je bilo sicer del pregleda delovanja 31 evropskih agencij s strani evropskega parlamenta. Odbor za nadzor proračuna bo v marcu o zaslišanjih pripravil in izglasoval poročilo. O njem bodo na plenumu poslanci glasovali aprila. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."