MLADINA

29. 1. 2014  |  Novice

Europeano, ki omogoča ogled kulturne dediščine od doma, so nadgradili

Plastične operacije nosu so lani najbolj zanimale obiskovalce Europeane

Plastične operacije nosu so lani najbolj zanimale obiskovalce Europeane

Kdor si želi ogledati katero od znamenitih umetniških del, pa nima priložnosti, da bi lahko odšel tja, kjer se nahaja, to lahko naredi prek spleta. Digitalna knjižnica Europeana ne hrani samo digitaliziranih slik in muzejskih eksponatov, ampak tudi na milijone knjig, filmov in arhivskega gradiva iz vse Evrope.

Ob odprtju novembra leta 2008 se je strežnik še isti dan sesul, ker je več milijonov Evropejcev hotelo hkrati videti znamenito sliko Mona Lisa. Lani so največ obiskovalcev zanimali arhivski dokumenti o plastičnih operacijah v 30. letih prejšnjega stoletja, so pa na naseldnjih mestih po številu obiskov v glavnem kulturne znamenitosti. Strežnik pa so pravkar nadgradili.

Spletni portal Europeana je bil vzpostavljen leta 2008 in deluje kot evropska večjezična digitalna knjižnica, muzej in arhiv. V Europeani je zbranih več kot 23 milijonov del iz evropskih knjižnic, muzejev, arhivov, galerij in avdiovizualnih zbirk iz 33 držav.  (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."