MLADINA

31. 1. 2014  |  Novice

Treba je biti previden, komu zaupaš

© Arhiv Evropskega parlamenta

»Na žalost smo se navadili na uporabo brezplačnih storitev na spletu, pri čemer smo stopili v tih dogovor s spletnimi podjetji: uporabnik mora biti prozoren. Treba je biti bolj kritičen,« je ob Evropskem dnevu varstva podatkov v zvezi z deljenjem osebnih podatkov v zameno za brezplačne spletne storitve dejal nadzornik EU za varstvo podatkov Peter Hustinx.

Snowden nas je zbudil. »Ne gre le za vohunjenje obveščevalnih agencij, ampak za temno stran digitalnega okolja, ki je prisotna v vsakdanjih napravah, pametnih telefonih, prenosnikih, tabličnih računalnikih. Gre za boleče razkritje, saj gre za nas same in naše obnašanje,« razlaga.

Evropski parlament se je močno zavzel za več zasebnosti na spletu, ampak države članice v okviru Sveta EU ne mislijo vse tako, zato je napredek pri sprejemanju nove zakonodaje počasnejši, kot bi si želeli.

»Ljudje so zaskrbljeni, ampak njihovo vsakodnevno ravnanje tega ne odraža. So na Facebooku, uporabljajo naprave, prenašajo nanje aplikacije in so hkrati zaskrbljeni. Ampak prav oni so odgovorni za svoje nastavitve. Na žalost je veliko storitev na spletu zastonj: to, da daš v zameno svoje podatke, je nekakšen tihi dogovor. Torej je treba biti previden, komu zaupaš. Treba je vztrajati pri svojih pravicah, spraševati. Moramo biti bolj kritični,« ljudem polaga na dušo Peter Hustinx. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."