MLADINA

3. 2. 2014  |  Novice

Več pravic za letalske potnike

Več pravic in lažja potovanja letalskih potnikov, kazni za finančne goljufije, licence za glasbo, ki je na voljo na spletu, boljše socialne pravice in delovni pogoji za sezonske delavce, odnosi med EU in Rusijo, poročilo o razmerah v Ukrajini bodo glavne teme tokratnega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, ki se začne nocoj.

Jutri bodo poslanci odločali, ali bo za storilce hujših kaznivih dejanj s področja finančnih goljufij, med katere sodi trgovanje z notranjimi informacijami, predpisana kazen vsaj štiri leta zapora. Kot kaznivo dejanje naj bi veljali tudi poskusi kršitve zakonodaje o finančnih trgih.

Prav tako jutri imajo poslanci na dnevnem redu glasovanje o osnutku nove zakonodaje o licencah za glasbena dela, ki so na voljo na spletu. Predvideno je, da naj bi ponudniki spletnih storitev, ki bodo želeli v svojo ponudbo vključiti nova glasbena dela, lažje pridobili licenco.

Evropski poslanci bodo v sredo glasovali o osnutku zakona o odškodninah, do katerih bodo upravičeni letalski potniki, ko bodo letala imela daljše zamude, pa tudi za poškodovano in izgubljeno prtljago. Evropski poslanci bi radi uzakonili tudi pravilo, da bi potniki lahko uporabili za let povratno vozovnico, čeprav je niso uporabili za prihod na kraj, od koder se vračajo.

V največji politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) med temami na dnevnem redu izpostavljajo predvsem resolucijo na podlagi poročila delegacije Evropskega parlamenta o razmerah v Kijevu. V politični skupini Socialisti in demokrati (S&D) izpostavljajo predlog novih pravil , ki predvidevajo poenostavljene postopke za zagotavljanje verodostojnosti nekaterih listin, kot sta rojstni in poročni list, pri selitvi v drugo članico EU. Predlog vključuje uvedbo večjezičnih standardnih obrazcev, ki bi jih lahko uporabili kot alternativo nacionalnim obrazcem, kar bi omogočilo prihranek denarja, saj teh dokumentov ne bi bilo več treba prevajati.

Politična skupina liberalcev (Alde) in politična skupina zelenih izpostavljata poročilo o homofobiji in diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. Zeleni opozarjajo tudi, da bodo poslanci na tokratnem plenarnem zasedanju glasovali o resoluciji o podnebnih ciljih za obdobje do leta 2030. Politična skupina konservativcev in reformistov (ECR) izpostavlja poročilo o odpravi birokratskih ovir. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."