MLADINA

5. 2. 2014  |  Novice

Za ponudnike spletne glasbe čezmejne licence

© Arhiv Evropskega parlamenta

Ponudniki spletnih storitev, ki želijo v svojo ponudbo vključiti nova glasbena dela v več kot eni državi članici EU, bodo v prihodnje lažje pridobivali licence. To predvideva osnutek nove zakonodaje, ki so jo potrdili evropski poslanci n a plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Nova pravila zagotavljajo tudi boljšo zaščito avtorskih pravic in izplačilo avtorskih honorarjev.

Nova zakonodaja, o kateri je že bil dosežen neformalen dogovor z državami članicami v okviru Sveta EU, bo olajšala čezmejno izdajanje licenc za avtorske in sorodne pravice za glasbena dela ter odpravila trgovinske ovire, ki še vedno delijo trg spletnih glasbenih storitev v EU.

Spletni ponudniki glasbe v EU bodo lahko po novem licence pridobili pri organizacijah za kolektivno upravljanje avtorskih pravic, ki bodo zastopale pravice glasbenikov iz različnih držav EU, in ne bodo več omejeni na organizacije v posameznih državah. Nove licence bodo tako veljale za več držav, kar bo olajšalo delo tistim ponudnikom, ki želijo delovati čezmejno.

Nova zakonodaja bo tudi bolje določila pravila vodenja in upravljanja prihodkov od avtorskih in sorodnih pravic ter bodo zagotovila preglednejše in na sploh boljše delovanje vseh organizacij, ki skrbijo za kolektivno upravljanje avtorskih in sorodnih pravic.

Vse organizacije bodo dolžne poskrbeti, da bodo glasbeniki svoje avtorske honorarje dobili čim hitreje - vsekakor ne kasneje kot devet mesecev od konca finančnega leta, v katerem so bili prihodki od pravic pobrani - in da bodo ti ustrezno visoki. Avtorji bodo poleg tega dobili besedo pri odločanju o tem, kako naj se upravlja z njihovimi pravicami, in svobodo, da sami izberejo organizacijo za kolektivno upravljanje avtorskih pravic, ki jih bo zastopala.

Ko bodo nova pravila uradno potrdile še države članice EU, bodo imele države dve leti časa, da jih uveljavijo. V svetu danes deluje več kot 500 ponudnikov spletne glasbe z licenco, a zaradi preobilice različnih licenc in družb za upravljanje z avtorskimi pravicami je le eden od njih na voljo v vseh državah EU. Trg spletne glasbe v Evropi se sicer hitro širi. Start-upi, kot so Deezer, Juke in Spotify, morajo tekmovati z uveljavljenimi giganti, kot sta Apple in Amazon. Samo leta 2012 je bilo na spletu prodanih več kot 391 milijonov posnetkov. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."