MLADINA

6. 2. 2014  |  Mlada Evropa

Gimnazijka iz Maribora slovenska zmagovalka prevajalskega tekmovanja EU

Androulla Vassiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade bo zmagovalcem podelila priznanja

Androulla Vassiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade bo zmagovalcem podelila priznanja
© Arhiv Evropske komisije

V Bruslju so objavili imena 28 zmagovalcev srednješolskega tekmovanja za mlade prevajalce Juvenes translatores, ki ga vsako leto prireja Evropska komisija. Letošnja zmagovalka za Slovenijo je Mateja Drev s Prve gimnazije Maribor, ki je prevajala iz angleščine v slovenščino.

Zmagovalci, po eden iz vsake države članice, bodo 8. aprila povabljeni na slovesnost v Bruslju, kjer jim bo evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou podelila priznanja.

Na prevajalskem tekmovanju je sodelovalo več kot 3000 najstnikov iz 750 srednjih šol v EU, njihove prevode pa so ocenili prevajalci komisije.

Srednješolci so na preizkusu, ki je potekal 28. novembra lani, lahko izbirali med več sto možnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov Evropske unije.

Tekmovanje Juvenes translatores, ki je bilo prvič organizirano leta 2007, je iz leta v leto bolj priljubljeno. Njegov osnovni namen je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mlade navdušiti za prevajalski poklic. Sodelujejo lahko 17-letni srednješolci. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."