MLADINA

6. 2. 2014  |  Novice

Parlament vztraja pri svojem stališču glede reševanja bank

Predlog držav članic za enotni evropski mehanizem za reševanje bank ne zagotavlja uresničitve temeljnega cilja – da v prihodnje davkoplačevalci ne bodo več prisiljeni reševati bank, ki zaidejo v težave, opozarjajo evropski poslanci, ki so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili pogajalska izhodišča za pogajalce Evropskega parlamenta. Decembra je odbor za ekonomske in montarne zadeve potrdil enako izhodišče za pogajanja. Evropski parlament se z državami članicami prek Sveta EU pogaja o rešitvi, ki bi bila sprejemljiva za obe strani z željo, da bi bil dogovor dosežen dovolj zgodaj, da bi ga poslanci Evropskega parlamenta lahko sprejeli na zadnjem plenarnem zasedanjem v tem mandatu, ki bo aprila.

Postopek odločanja o reševanju bank v težavah, ki ga predlagajo države članice, je po mnenju evropskih poslancev preveč zapleten in političen. Parlament zahteva enostaven mehanizem, ki bo omogočil hiter sprejem odločitev, tudi ob koncu tedna. Ključno vlogo mora imeti pri odločanju o zaprtju banke Evropska centralna banka (ECB) kot nadzornica in svet za reševanje, tako bo mogoče preprečiti zastoje pri pogajanjih iz političnih razlogov, pravijo poslanci. Dodatne pristojnosti so pripravljeni dati tudi odboru za reševanje, v katerem bodo sedeli predstavniki držav članic, kar bi zagotovilo ravnotežje med pristojnostmi predstavnikov na ravni EU in v državah članicah.

Poslanci se prav tako ne strinjajo, da bi pravila o reševanju bank na podlagi enotnega mehanizma za reševanje, ki je del bančne unije, določili z meddržavno pogodbo, torej bi pri tem imele odločilno besedo države članice.

Poleg tega za poslance ni sprejemljivo, da bi sklad za reševanje bank, ki bo zagotavljal, da bodo banke s svojimi vplačili vanj same reševale tiste banke, ki bodo zašle v težave, zaživel šele čez deset let.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je napovedal, da bo Svetu EU poslal zahtevo za sklic izrednega zasedanja Sveta EU za denarne in gospodarske zadeve (ECOFIN) pred 17. februarjem, da bi se ognili dvotedenski zamudi pri pogajanjih. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."