MLADINA

7. 2. 2014  |  Novice

Boljša zaščita sezonskih delavcev

Slovenska podjetja so opeharila mnogo sezonskih delavcev iz nečlanic EU, ki so jih zaposlovala. Najbolj znane so zgodbe delavcev v gradbeništvu. Niso pa slovenska podjetja edina izkoriščevalska, gradbeništvo pa ne edina panoga, ki zaposluje na vse pripravljene tuje delavce. Vsaj del poceni zelenjave in sadja iz Španije, Portugalske in severnoevropskih držav pride izpod rok »uvoženih« sezonskih delavcev, ki ponavadi delajo za izjemno nizko plačilo in v nevzdržnih razmerah. Evropski parlament je podprl predlog Komisije, naj se izkoriščanje konča, in z veliko večino potrdil direktivo o sezonskih delavcih.

»Delavci migranti, ki pridejo na sezonsko delo v EU, pomembno prispevajo evropskemu gospodarstvu. Se pa prepogosto znajdejo v ogrožajočih situacijah, izpostavljeni so izkoriščanju,« je komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström razložila razloge, zakaj se je Komisija odločila pripraviti direktivo o sezonskih delavcih. »Ta jim bo omogočila, da bodo ves čas njihovega bivanja in dela v državi gostiteljici imeli urejen pravni status. Zanje bodo veljala ista pravila kot za evropske državljane, kot so delovnik, minimalna plača, odsotnost upravičeni bodo do bolniške in dopusta, delodajalci jim bodo morali zagotoviti tudi varne pogoje za delo in ustrezno namestitev.«

Preden bo tuji delavec prišel na sezonsko delo v Unijo, bo moral dobiti dovoljenje, tega pa bo lahko pridobil le, če bo že imel veljavno pogodbo o zaposlitvi ali pa zavezujočo ponudbo za delo, z navedenimi podrobnosti o nalogah, delovnem času in plačilu. Če bo namestitev uredil delodajalec, najemnina ne bo smela biti previsoka niti se ne bo smela kar avtomatično »trgati« od plačila. Če delodajalci direktive ne bodo upoštevali, pa jim grozijo kazni in poplačilo izkoriščenega delavca ter prepoved zaposlovanja sezonskih delavcev, poroča portal NewEurope.

Pomembno je tudi, je še dejala komisarka Malström, da državljanom tretjih držav, ki si želijo boljšega življenja in prihajajo na začasno delo v Unijo, nudimo dovolj možnosti, da k nam pridejo legalno, saj sicer pridejo ilegalno in nekateri na tej poti v Evropo celo umrejo.

»Ko dvignemo standard sezonskim delavcem, s tem povzročimo tudi izboljšanje delovnih razmer za vse ostale,« je dejal Claude Moraes, poročevalec parlamenta o direktivi, ki je poudaril, da je direktiva sicer usklajena tudi z delodajalci in da torej zanje ne bo uvedla nevzdržnih stroškov.

Čeprav bo status sezonskega delavca bolj pravičen, bo direktiva morda povzročila zmanjšanje pritoka tujih delavcev v EU – zakaj bi namreč podjetja, ki bodo po novem morala tuje delavce zaposlovati pod enakimi pogoji kot domače, sploh hotela skozi birokratske postopke za najem delavcev iz tretjega sveta. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."