MLADINA

15. 2. 2014  |  Novice

Odbor EP potrdil poročilo o preprečevanju pranja denarja

© Arhiv Mladine

Odbor Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve je potrdil poročilo o pravilih za posredovanje bančnih podatkov ob prenosu finančnih sredstev, pomembnih za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, ki ga je pripravila evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš.

Uredba, na katero se nanaša poročilo, za vse evropske in tudi slovenske banke ter druge izvajalce plačilnih storitev določa pravila, katere podatke morata posredovati plačnik in prejemnik plačila ob izvedbi transakcije na banki ali pri plačilnem posredniku. »Doslej to ni bilo regulirano in je lahko nekdo, ki se je imenoval Pinko Palinko, nakazal denar. Odslej to ne bo več mogoče. Določeni osebni podatki bodo res nujni, torej vsaj ime in priimek tistega, ki nakazuje, in tistega, ki prejme denar. To je velika novost,« je pojasnila Mojca Kleva Kekuš.

Naslednji korak je glasovanje na plenarnem zasedanju, ki bo predvidoma marca ali aprila, torej še pred evropskimi volitvami. Sledila bodo pogajanja z Evropsko komisijo in Svetom oziroma članicami unije. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."