MLADINA

24. 2. 2014  |  Mlada Evropa

Ločen proračun za boj proti brezposelnosti mladih

Brezposelnost mladih v Evropi je veter v jadra ekstremistov in je grožnja demokraciji, zato je razmere treba spremljati, pravi irski minister za finance Michael Noonan. Na seminarju Območje evra na razpotju je dejal, da je treba za zmanjšanje brezposelnosti mladih imeti ločen proračun in zagotoviti je treba precejšnje zneske denarja za ukrepe, ki bodo omogočili ljudem, ki so brez zaposlitve, da se bodo vrnili na delovna mesta.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je v Evropi v zadnjih petih letih, torej po izbruhu finančne in gospodarske krize, stopnja brezposelnosti mladih 2,6-krat večja kot splošna stopnja brezposelnosti. Pred krizo je bila stopnja brezposelnosti mladih dva krat višja od splošne stopnje brezposelnosti. Visoka stopnja brezposelnosti mladih odraža težave, ki jih imajo mladi pri iskanju zaposlitve, ne odraža pa dejanskega števila mladih brez zaposlitve, saj mnogi, ki so stari med 15 in 24 let, študirajo, zato zaposlitve ne iščejo, navaja Eurostat. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."