MLADINA

23. 2. 2014  |  Novice

Da banke in ponudniki kartic ne bi več zaračunavali previsokih provizij

Provizije, ki jih zaračunavajo banke in ponudniki kreditnih in debetnih kartic, je treba omejiti, so sklenili poslanci odbora za gospodarske in denarne zadeve v Evropskem parlamentu. Te provizije so že nekaj let predmet spora med evropskimi institucijami in ponudniki kartic, kot sta MasterCard in Visa, ki imata največji delež na trgu.

Evropska komisija je julija lani predlagala omejitev teh provizij na 0,2 odstotka vrednosti nakupa za debetne kartice in 0,3 odstotka vrednosti nakupa za kreditne kartice. Te omejitve bi veljale za plačila doma in v tujini. Evropski poslanci so za kreditne kartice podprli predlog Evropske komisije za omejitev provizij na 0,3 odstotka vrednosti nakupa, provizije za plačila z debetnimi karticami pa bi znižali na največ 0,7 centa.

Potrošniki v EU s karticami na leto opravijo 23 milijard plačil v vrednosti več kot 1350 milijard evrov, trgovci pa bankam in ponudnikom kartic za provizije po oceni Evropske komisije odštejejo več kot 10 milijard evrov na leto. V skladu z veljavno zakonodajo morajo trgovci sprejeti vse kartice, čeprav bi se jim bolj izplačalo sprejemati le tiste z nižjimi provizijami. V skladu s predlaganimi novimi pravili, bodo lahko, če bodo ta sprejeta, prosto odločali, katere kartice bodo sprejemali, edina omejitev bo, da bo provizija v okviru predpisanih omejitev.

Ali bodo nova pravila sploh sprejeta in kdaj bi lahko začela veljati, še ni znano, saj še ni odločeno, na katerem plenarnem zasedanju bodo o predlogu odbora za gospodarske in denarne zadeve odločali vsi poslanci Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju. To kaže na neenotnost med političnimi skupinami v parlamentu in seveda močan vpliv, ki ga imajo lobisti ponudnikov kreditnih in debetnih kartic. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."