MLADINA

26. 2. 2014  |  Novice

Kriminalcem bo mogoče lažje zaseči in zamrzniti premoženje

Poslanci Evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili novo zakonodajo, ki bo po njihovi oceni nacionalnim organom omogočila, da bodo kriminalcem lažje zamrznile in odvzele premoženje. Oblasti v Evropski uniji danes zasežejo manj kot en odstotek nezakonito pridobljenega premoženja, opozarja romunska poslanka Monica Luisa Macovei, ki je poročevalka za to zakonodajo.

V skladu z novo zakonodajo, ki jo mora potrditi še Svet EU, ki med evropskimi institucijami zastopa države članice, te z izjemo Velike Britanije in Danske pa jo bodo morale prenesti v svoj pravni red v 30 mesecih, bo premoženje, ki izvira iz kriminalnih dejanj, mogoče na podlagi sodne odločitve v odsotnosti zaseči tudi, če je osumljeni oziroma obtoženi bolan ali je pobegnil.

»Države lahko premoženje po obsodbi že zasežejo. Pomembno pa je, da uvedemo možnost zasega premoženja tudi brez kazenske obsodbe, kar je možno le v redkih državah članicah. Če je premoženje pridobljeno na kriminalen način, potem lahko to država dokaže brez tega, da nekoga pošlje za zapahe. Prizadevaš si torej za zaseg denarja, ne za kazensko obsodbo. To je bolje, kot da če nekoga zapreš, umazani denar pa pustiš zunaj,« pojasnjuje Monica Luisa Macovei.

Države članice bodo po novem lahko zasegle premoženje, pridobljeno s podobnimi kriminalnimi dejanji, s korupcijo v zasebnem sektorju, s korupcijo, ki vključuje uradnike evropskih institucij ali držav članic, na podlagi sodelovanja v kriminalnih organizacijah, osebam, ki se ukvarjajo z otroško pornografijo ali kibernetskim kriminalom.

Države članice pa naj razmislijo o ukrepih, ki bodo omogočili uporabo zaseženega premoženja v javnem interesu ali v socialne namene, piše v tekstu, ki so ga potrdili poslanci. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."