MLADINA

26. 2. 2014  |  Mlada Evropa

Le še korak do končnega sprejetja direktive o tobačnih izdelkih

© Arhiv Evropskega parlamenta

Da bi se manj mladih odločilo kaditi, je eden od glavnih ciljev prenovljene direktive o tobačnih izdelkih, ki so jo poslanci Evropskega parlamenta sprejeli na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Do končnega sprejetja jo loči samo še potrditev v Svetu EU, ki med evropskimi institucijami predstavlja države članice. To je predvideno 14. marca.

Nova direktiva naj bi začela veljati maja leto, potem pa bodo imele države članice dve leti časa, da jo bodo prenesle v svojo nacionalno zakonodajo. To pomeni, da bo treba nova pravila začeti uporabljati najkasneje v prvi polovici leta 2016. Vendar pa je v direktivi predvideno prehodno obdobje za vse kategorije izdelkov, da bodo proizvajalci in trgovci na drobno imeli čas za prodajo svojih obstoječih zalog, če so te v skladu s staro direktivo ali drugo zadevno zakonodajo.

Prenovljena direktiva o tobačnih izdelkih, ki ureja proizvodnjo, predstavitev in prodajo tobačnih in povezanih izdelkov v EU naj bi zagotovila, da bodo tobačni izdelki imeli okus in videz tobaka, s čimer naj bi se zmanjšalo število novih kadilcev v EU, zlasti med mladimi. Bistvene elemente predloga sestavljajo prepoved dodajanja okusov ter slikovno in besedilno opozorilo o škodljivih posledicah kajenja. Opozorili morata biti na obeh straneh zavojčka cigaret in tobaka za zvijanje.

Po veljavni direktivi morajo opozorila o škodljivih posledicah kajenja pokrivati vsaj 30 odstotkov površine sprednjega dela zavojčka in vsaj 40 odstotkov hrbtnega dela. Po novem bodo ta opozorila, ki jim bodo dodane tudi fotografije, morala pokrivati vsaj 65 odstotkov obeh strani zavojčka. Na vsakem zavojčku tobaka bo moralo biti splošno opozorilo, kot je na primer Kajenje ubija, in informativno sporočilo, da tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka. Države članice bodo morale med drugim tudi prepovedati zavajajoče oznake na tobačnih izdelkih, kot so »naravno« in »organska pridelava«.

Elektronske cigarete bodo države članice lahko prodajale kot zdravstveni pripomoček, če jih bodo reklamirale kot pripomoček za odvajanje od kajenja ali kot nadomestek tobačnim izdelkom. Zanje bodo veljale enake omejitve za oglaševanje kot za druge tobačne izdelke.

Z uveljavitvijo prenovljene direktive bo prepovedano cigaretam dodajati različne okuse (sadni, vanilja) s tem, da bo mentol prepovedan po letu 2020. Okusi bodo po novem dovoljeni le za tobak za vodne pipe. Države članice bodo tudi morale prepovedati prodajo tobačnih izdelkov, ki vsebujejo aditive v količinah, ki pomembno ali merljivo povečujejo toksičen učinek ali zasvojenost, ali pa karcinogene, mutagene ali reprotoksične lastnosti.

Večina kadilcev ob tem začne kaditi v mladih letih - 70 odstotkov kadi že pred 18. rojstnim dnevom, 94 odstotkov pa preden dopolnijo 25 let. EU si od sprememb zakonodaje obeta dvoodstotno zmanjšanje porabe tobaka v petih letih. To pomeni približno 2,4 milijona manj kadilcev v EU. Zmanjšanje porabe tobaka kot posledica novih ukrepov naj bi po izračunih pomenilo 506 milijonov evrov letnih prihrankov na področju zdravstvenega varstva. (er, sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."