MLADINA

27. 2. 2014  |  Novice

Moldavci kmalu ne bodo potrebovali vizumov

Moldavija je prva članica Vzhodnega partnerstva, katere državljani kmalu za potovanje v schengensko območje ne bodo več potrebovali vizumov, so odločili poslanci Evropskega parlamenta. Sprejeli so poročilo, ki ga je pripravila slovenska poslanka Tanja Fajon. Poslanci so podprli tudi njeno poročilo o prihodnji skupni vizumski politiki EU.

Odprava vizumov bo veljala za državljane, ki imajo biometrične potne liste. Uredbo morajo potrditi še države članice v okviru Sveta EU, kar nameravajo storiti najkasneje aprila. Tanja Fajon pravi, da bi uredba morala začeti veljati še pred poletjem. »Postopke za odpravo in dodeljevanje vizumov moramo poenostaviti in poenotiti. Ne sme biti dvojnih meril, prevlade političnih ali kapitalskih interesov posameznih držav. Odločamo o usodi ljudi. Svoboda potovanja je temeljna človekova pravica in moramo jo zavarovati,« pa je dejala glede prihodnje skupne vizumske politike EU. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."