MLADINA

2. 3. 2014  |  Mlada Evropa

Program EU za deset tisoč prostovoljcev

Državljani EU, zlasti mladi, imajo možnost, da kot prostovoljci odidejo pomagat ljudem v države zunaj Evrope, ki jih prizadenejo naravne nesreče, kot so cunamiji, potresi in poplave, na podlagi programa EU, ki ga je pravkar potrdil Evropski parlament. V prihodnjih sedmih letih je za 10 tisoč prostovoljcev v njem predvidenih slabih 148 milijonov evrov.

Nevladne organizacije, ki nameravajo sodelovati v programu, se morajo najprej registrirati pri Evropski komisiji in tako dobiti njeno potrdilo, da izpolnjujejo pogoje.

Poslanka Michele Striffler, ki je bila poročevalka za ta program, pojasnjuje, da bodo prostovoljci izbrani na podlagi psihološkega profila, motivacije, spretnosti in izobrazbe. »Prijavil se bo lahko vsakdo, če bo imel kaj ponuditi. Krog prostovoljcev sem želela razširiti. Mladi študenti družboslovja velikokrat opravijo dobro delo pri organizaciji logistike. Veliko je tudi medicinskega osebja, saj nas najbolj zanima reševanje življenj. Manjka pa ljudi z obrtniškim znanjem,« pojasnjuje poslanka. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."