MLADINA

6. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Prekinimo molk in spregovorimo!

© Arhiv Evropskega parlamenta

Preprečevanje nasilja nad ženskami je izziv za vse nas. To leto bo 8. marec, Mednarodni dan žensk, posvečen preprečevanju nasilja nad ženskami. Nasilje namreč ženskam onemogoča, da v celoti prevzamejo svojo vlogo v družbi. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v petek, 7. marca, ob 13. uri pripravlja okroglo mizo z naslovom Nasilje nad ženskami v družini in ratifikacija Istanbulske konvencije. Okrogla miza bo na Bregu 14 v Ljubljani. V Evropskem parlamentu ob mednarodnemu dnevu žensk organizirajo več dogodkov in razprav, osredotočenih na vprašanje nasilja nad ženskami.

Odbor za pravice žensk in enakost spolov pripravlja poročilo o tem, kako bi lahko evropska zakonodaja pripomogla k preprečevanju nasilja nad ženskami. Nasilje nad ženskami je kršitev človekovih pravic in predstavlja diskriminacijo na podlagi spola. Ženskam odreka pravico do polnega sodelovanja v gospodarskem, družbenem, političnem in kulturnem življenju, opozarja Evropski parlament.

Agencija EU za temeljne pravice (Fra) je objavila rezultate doslej največje raziskave o nasilju nad ženskami v EU, ki razkriva obseg njihove zlorabe doma, v službi, javnosti in na spletu. Iz poročila je razvidno, da je fizično, spolno in psihično nasilje nad ženskami obsežna zloraba človekovih pravic v vseh državah članicah EU. V raziskavi, ki so jo izvedli med marcem in septembrom 2012, je sodelovalo več kot 42.000 žensk, starih od 18 do 74 let, ki živijo v EU.

Glavne ugotovitve iz raziskave kažejo, da je 33 odstotkov ali 62 milijonov žensk v EU fizično in/ali spolno nasilje doživelo po 15. letu starosti. 22 odstotkov žensk je fizično in/ali spolno nasilje doživelo s strani partnerja, pet odstotkov vseh žensk pa je bilo posiljenih. Skoraj vsaka deseta ženska, ki je doživela spolno nasilje s strani osebe, ki ni bila njen partner, navaja, da je bil v ta najhujši primer nasilja udeležen več kot en storilec. (er, sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."