MLADINA

Orodje Varčni kuhar za reševanje problematike odpada hrane

Živimo v času, ko svetovna populacija neustavljivo narašča in je globalna prehrana človeštva čedalje večja neznanka, obenem pa v Evropski uniji odvržemo skoraj tretjino pridelane hrane. To ni le velik ekološki in finančni problem, temveč tudi kazalec, da je z našo družbo nekaj hudo narobe. Prav tako nas podnebne spremembe vse pogosteje in v vse večjih razsežnostih opozarjajo, da bo v bližnji prihodnosti naš odnos do hrane in do narave nasploh pomenil razliko med preživetjem ali propadom.

Bliskovit razvoj informacijske tehnologije nam je lahko v veliko pomoč pri reševanju te problematike; nudi nam namreč možnost bolj optimalne porabe virov, ki ne pomeni le pozitivnih finančnih učinkov, temveč zmanjšuje porabo energije, kar pomeni tudi boljši odnos do ekosistema.

Orodje Varčni kuhar je majhen vendar zelo učinkovit korak na poti k reševanju problematike odpada hrane. Poleg pozitivnega finančnega in ekološkega učinka v uporabniku krepi osveščenost in občutek za odgovornost. Posameznika navaja, da so njegove odločitve pomembne za lasten in družbeni razvoj in da lahko s svojo akcijo pozitivno vpliva nanj. Z Varčnim kuharjem se osveščanje začne že v šoli, kjer se mladi z uporabo orodja učijo pomena svojih odločitev in odgovornosti, ki iz njih izhajajo.

Odnos do hrane je odnos do nas samih!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."