MLADINA

9. 3. 2014  |  Novice

Ali Evropska komisija s triki tlakuje pot za novo zadolževanje?

Evropska komisija namerava kriznim državam, kot so Italija, Španija in Francija, na tiho dovoliti, da se bodo lahko dodatno zadolževale in manj varčevale. Nemčija in Finska skušata to preprečiti. Nemci menijo, da skuša Evropska komisija odpraviti še zadnje ostanke Pakta za stabilnost in za večje dolgove sprejema tudi najbolj neverjetne izgovore, kot piše tednik Focus. »Pri tem bi bilo vse tako preprosto: 3 odstotki so 3 odstotki, samo toliko vseh dolgov sme imeti država z evrom (merjeno v BDP). Kdor to mejo prestopi, mora varčevati, kdor tega ne počne, mu grozijo sankcije – do denarnih kazni,« opozarja nemški časopis.

Pri teh opozorilih in obtožbah pa vendarle tudi spomni, da so bili prav Nemci skupaj s Francozi leta 2003, ko so krepko presegli dovoljeno mejo za primanjkljaj, pobudniki rahljanja pravil Pakta stabilnosti. Posledice so znane. Grki, ki so goljufali bolj, kot je bilo predvideno, so lahko prevzeli evro in ostali v evroobmočju tudi potem, ko so njihove goljufije bile leta 2009 obelodanjene.

Zaradi tega so države po izbruhu finančne krize sprejele nov pakt stabilnosti, na podlagi katerega Evropska komisija sme kontrolirati, če prezadolžene države izvajajo »učinkovite ukrepe« za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Ravno tu se po mnenju Nemcev začne problem, ker namerava prav Evropska komisija skrivno razvodeneti kriterije, kar naj bi dolžnicam omogočilo prikazati ugodnejšo sliko od dejanske.

Komisija po pisanju Focusa predlaga, da bi država, ki se ji prihodki od davkov »nepričakovano zmanjšajo«, to smela odšteti od proračunskega primanjkljaja. Posledica tega bi bila, da bi bil njen dolg manjši od dejanskega. Komisija meni, da v gospodarsko neugodnih časih ne gre nobene države siliti v dodatno varčevanje. Posledica tega bi bila slabša disciplina pri zmanjševanju zadolženosti. Načrte zadolženih držav za dvig davkov pa bi Komisija upoštevala kot zvišanje gospodarske rasti, ne glede ali bi se to dejansko zgodilo ali ne.

Evropska komisija svoje predloge brani z razlago, da je izdelala »kar je bilo mogoče izpiljen okvir za ocenjevanje proračunske politike«. Ni res, ravno tega evrokrati niso naredili, ampak so z mešanico trikov s številkami in dejstvi drugi pakt dejansko vrgli v koš, so kritični Nemci. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."