MLADINA

14. 3. 2014  |  Novice

Trojka je naredila morda kaj dobrega, a v osnovi je zgrešena

© Arhiv Evropskega parlamenta

Evropski poslanci so sprejeli dve poročili, v katerih ostro kritizirajo delo trojke mednarodnih posojilodajalcev - predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - v štirih članicah EU, ki so bile v minulih letih prisiljene zaprositi za finančno pomoč, v zameno pa so morale sprejeti stroge varčevalne ukrepe. Poslanci sicer priznavajo, da je trojka Grčiji, Cipru, Portugalski in Irski pomagala prebroditi najhujšo krizo in je predvsem preprečila še bolj črne scenarije, kot bi bili takojšnji bankroti teh držav.

A struktura trojke in njene delovne metode so v osnovi zgrešene, zato ni zagotovljena transparentnost, demokratična odgovornost in tudi nacionalno »lastništvo« reševalnih programov, opozarjajo. Ostro kritiko so poslanci naperili tudi proti finančnim ministrom držav z evrom, ki niso prevzeli svojega dela odgovornosti, čeprav so prav oni sprejemali končne odločitve.

Poleg tega poslanci globoko obžalujejo uničujoče ekonomske socialne posledice reform, ki jih je državam narekovala trojka, še posebej naraščanje armade brezposelnih in revnih, in terjajo, da se sprejete ukrepe, ki so bili napačni, ponovno preuči in ustrezno popravi.

Ukrepi so bili sprejeti na hitro, ne da bi vnaprej preverili, kako bodo vplivali na različne družbene skupine, kot so na primer mladi, ki jih je brezposelnost še posebej prizadela.

Evropski parlament še opozarja, da je skrajni čas za ovrednotenje in javno razpravo o preteklih dejanjih, receptih in odločitvah trojke, ter poleg analize ponuja tudi rešitve za naprej.

Poleg novih pravil dela in drugačnega sodelovanja med tremi institucijami trojke, izboljšane komunikacijske strategije ter večjega poudarka na socialni dimenziji in zaposlovanju v reševalnih programih, poslanci predlagajo tudi radikalno preoblikovanje same trojke - tako da bi bilo sodelovanje IMF v njej mogoče in ne več obvezno, ECB bi bila v njej le »tihi opazovalec«, vlogo Evropske komisije pa bi prevzel »Evropski denarni sklad«. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."