MLADINA

18. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Juncker: Schulz naj odstopi kot predsednik Evropskega parlamenta

Martin Schulz (levo) in Jean-Claude Juncker (desno)

Martin Schulz (levo) in Jean-Claude Juncker (desno)
© Arhiv Evropskega parlamenta

Kandidat konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) Jean-Claude Juncker socialistu Martinu Schulzu, ki je njegov protikandidat za stolček novega predsednika Evropske komisije, očita, da med predvolilno kampanjo še vedno opravlja funkcijo predsednika Evropskega parlamenta. »Vsak predsednik nacionalnega parlamenta, ki bi kandidiral za mesto predsednika vlade v svoji državi, bi moral takoj odstopiti kot predsednik parlamenta,« je v pogovoru obeh za Spiegel dejal Juncker.

Schulz odstop ostro zavrača, ker »pazi, da svojo funkcijo dosledno izvaja nadstrankarsko«. Pravi, da ne pozna niti ene države v Evropi, kjer bi moral kateri koli nosilec funkcije med volilno kampanjo odstopiti. Tudi Juncker je v 19 letih, kolikor je bil predsednik vlade, v tej funkciji nastopal v številnih predvolilnih kampanjah, je še pristavil Schulz. Oba pa sta se strinjala, da bo eden izmed njiju nov predsednik Evropske komisije.

Schulz je dejal, da bodo morali tisti, ki želijo imeti Schulza na čelu nove Evropske komisije, v Nemčiji voliti SPD, tisti, ki bodo želeli, da je to Juncker, pa CDU. »Če bo v parlamentu večina zame, bom jaz predsednik komisije, če bo večina za Schulza, bo on dobil ta posel,« pravi Juncker. Oba sta pozvala voditelje držav članic, naj pri imenovanju kandidata za predsednika Evropske komisije upoštevajo glasove volivcev.

V demokraciji bi bilo po mnenju Martina Schulza zelo problematično, če bi najprej ponudili kandidata, potem pa glasov ne bi upoštevali. Po Junckerjevih besedah pa voditelji ne morejo odločati »mimo realnosti«, kajti »kdor odloči drugače, kot volivke in volivci v Evropi, poglobi jamo med državljani in politiko«. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."