MLADINA

19. 3. 2014  |  Novice

Nova pravila za financiranje evropskih političnih strank

Odbor za ustavne zadeve v Evropskem parlamentu je podprl spremembe pravil za financiranje evropskih političnih strank. »Z današnjo odločitvijo ne zahtevamo več denarja za evropske politične stranke, nasprotno, s pravili o uporabi denarja in s povezanimi kaznimi smo zagotovili večjo transparentnost,« pravi poročevalka Marietta Giannakou.

Evropske politične stranke in njihove fundacije je treba ustanoviti v skladu s pravom EU, da bi se izognili težavam zaradi razlik med nacionalnimi zakonodajami članic EU in zagotovili visoke standarde za transparentnost in odgovornost, piše v besedilu, ki so ga poslanci sprejeli.

Posamezni donator bo na leto evropski politični stranki lahko dal med 12 tisoč in 18 tisoč evrov, za vsako donacijo nad 3000 evrov bo treba javno objaviti ime donatorja in znesek, ki ga je nakazal. Ostaja pa v veljavi, da bo posamezna evropska politična stranka morala 15 odstotkov sredstev zbrati sama.

Kazni za stranke, ki bodo kršile pravila glede poročanja in transparentnosti, bo določal Evropski parlament. Med drugim bo lahko odločil, da stranka 5 let ne bo mogla dobiti sredstev iz evropskega proračuna, v primeru ponovitev kršitve bo ta doba lahko znašala 10 let.

Vsi poslanci Evropskega parlamenta bodo o novih pravilih predvidoma odločali na plenarnem zasedanju aprila. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."