MLADINA

25. 3. 2014  |  Novice

Nadzor nad prehodi funkcionarjev med lobiste

Več sto uradnikov, zaposlenih pri Evropski komisiji, bo ob izteku mandata v septembru iskalo novo zaposlitev. Mnogi se bodo zaposlili v privatnem sektorju, in to na področjih, na katerih so delovali v službi javnosti, kar lahko predstavlja konflikt interesov.

Evropska komisija že sedaj presoja, ali bi prezaposlovanje njenih funkcionarjev v lobistične organizacije lahko bilo neetično, evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly pa je evropskim poslancem predlagala ustanovitev novega nadzornega organa, posvečenega le temu. Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s transparentnostjo, namreč opozarjajo, da so nekdanji zaposleni pri Evropski komisiji zelo iskan kader svetovalnih podjetji, saj lahko uspešno lobirajo pri nekdanjih sodelavcih. Nadzor nad tovrstnim prezaposlovanjem pa je preblag, še menijo.

Varuhinja je februarja odredila preiskavo desetih primerov, kjer naj bi Komisija ne uspela preprečiti konflikta interesov, poroča EUobserver. Poslanci odbora za ustavne zadeve so podprli prizadevanja, da bi se vsi lobisti v Bruslju morali vpisati v register. Registracija je trenutno prostovoljna, v njem pa je vpisanih 75 odstotkov lobističnih organizacij in 60 odstotkov vseh v Bruslju delujočih nevladnih organizacij. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."