MLADINA

24. 3. 2014  |  Novice

Luxemburg se poslavlja od bančne tajnosti

Utajevalci davkov od prvega januarja 2015 v Luksemburgu ne bodo več varni. Predsednik vlade Xavier Bettel je v pogovoru za Handelsblatt napovedal, da bo Luksemburg z novim letom 2015 ukinil davčno tajnost, kar pomeni, da bo davčnim organom prijavil vse prihodke od obresti, tudi za fundacije in sklade. Hkrati je pozval tudi druge države, ki veljajo za davčne oaze, Švico, Liechtenstein, Monako, San Marino in Andoro, naj ravnajo enako. Avstrija, ki se je skupaj z Luksemburgom med članicami EU najdalj upirala odpravi davčne tajnosti, je v to tudi že privolila.

Odločitev Luksemburga in Avstrije je omogočila voditeljem, da so na vrhu EU v četrtek zvečer dosegli dogovor o razširitvi evropskih pravil o obdavčevanju obresti od prihrankov, ki predvidevajo samodejno izmenjavo bančnih podatkov. (er, sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."