MLADINA

24. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Darja Radič je kandidatka za nosilko liste stranke Zares

© Borut Peterlin

Kolegij predsednika stranke Zares je za nosilko liste za volitve v Evropski parlament predlagal nekdanjo gospodarsko ministrico Darjo Radič, kandidaturo pa mora potrditi še svet stranke. Radičeva je dejala, da se je za kandidaturo odločila iz dveh razlogov. Prvi je ta, da na ravni EU Slovenija nima evropskega poslanca, ki bi zastopal nacionalne ekonomske interese, kar omejuje gospodarski razvoj. Pri tem je poudarila, da se slovenski evropski poslanci pri glasovanju večinoma podrejajo volji velikih političnih strank v evropskem parlamentu. Po njenem prepričanju je potrebno, da bi Slovenija med državami EU, ki so ji podobne, iskala zaveznike in z njimi uveljavljala svoje ekonomske interese.

Kot drugi razlog je navedla pomanjkanje demokracije v EU. To se je po njenem mnenju še posebej izkazalo ob izbruhu gospodarske krize. »Neizvoljena Evropska komisija in t. i. trojka vsiljujejo ukrepe in navodila legitimno izvoljenim nacionalnim vladam, ki jih morajo izvajati,« je dejala. Prvi korak za izboljšanje demokracije bi tako bila uvedba pravila, da bi vsi kandidati za funkcije v Evropski komisiji morali biti izvoljeni na evropskih volitvah.

Po besedah Darje Radič trenutna evropska gospodarska politika ni primerna za Slovenijo, »saj smo zaradi nje danes na periferiji in še padamo«. Ukrepi te politike so bile, kot je poudarila, namenjene reševanju finančnih trgov in ne ljudi. Radičeva je še zatrdila, da gospodarska politika strogega varčevanja in omejevanja proračunske porabe ni prava. Temu je po njenih besedah pritrdil tudi Mednarodni denarni sklad (IMF). Zato se bodo kandidati stranke Zares za Evropski parlament borili proti tej politiki, je poudarila. Samo s tem pa ne bo mogoče rešiti razmer v Sloveniji, meni Radičeva in dodaja, da se bodo za izhod iz gospodarske krize morala podjetja prestrukturirati.

Predsednik Zares Pavel Gantar pa je pojasnil, da so se za Radičevo odločili, ker je dovolj prepoznavna ter zna dobro predstaviti probleme in rešitve, za katere se zavzemajo. Kandidati iz stranke Zares se bodo v primeru izvolitve zavzemali za boljšo finančno in gospodarsko politiko, regionalni razvoj in odpravljanje brezposelnosti ter okoljsko politiko. Lista sicer še ni sestavljena v celoti, je dejal Gantar. Na njej bodo nekatere prepoznavne osebnosti iz stranke, med drugim tudi njena podpredsednika Andrej Rus in Vito Rožej ter predsednik stranke Gantar. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."