MLADINA

30. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Velik strah pred sovražniki Evrope

Med 22. in 25. majem letos bo 380 milijonov državljanov EU, ki imajo volilno pravico, lahko na evropskih volitvah odločalo, kateri poslanci bodo sedeli v novi sestavi Evropskega parlamenta. Bolj kot se te volitve bližajo, večji je strah, da bi zmagovalci teh volitev utegnile postati radikalne sile, zlasti z desnega političnega pola. Sovražniki EU imajo namreč vse več podpornikov, ugotavlja nemški Spiegel. To kažejo rezultati prvega kroga lokalnih volitev v Franciji, kjer je skrajno desničarska Nacionalna fronta zmagala v več mestih, v enem je dobila celo absolutno večino. Predsednica stranke Marine Le Pen zato govori o prelomnem trenutku za stranko.

Na Nizozemskem ima zaveznika v vodji Stranke svobode Geertu Wildersu, s katerim sta v tesnih stikih. V Veliki Britaniji raste podpora desničarskemu populistu Nigelu Farageju, vodji stranke Ukip. V Nemčiji se najmanj 5-odstotna podpora obeta do EU kritični stranki AfD.

Do zdaj so evropski poslanci iz skrajnih desničarskih strank v Evropskem parlamentu opozarjali nase predvsem kot posamezniki z nastopi na plenarnih zasedanjih. Vsa prizadevanja za oblikovanje samostojne politične skupine so do sedaj propadla, predvsem zaradi razlik, zgolj sovraštvo do EU je bilo kot skupni interes premalo. Kljub temu je tudi pred tokratnimi volitvami cilj skrajnih desničarskih strank oblikovati svojo politično skupino, da bodo lahko Evropo osvobodili iz krempljev pošasti iz Bruslja.

Če jim bo politično skupino uspelo oblikovati, jim bodo pripadla dodatna sredstva in dodatni čas za razprave. Politično skupino lahko ustanovi vsaj 25 poslancev Evropskega parlamenta iz najmanj sedmih članic EU.

Po mnenju izvedencev za javno mnenje skrajnim strankam raste podpora, ker je Evropa preveč oddaljena od ljudi, Bruselj je s svojo birokracijo za mnoge državljane nepregleden, kar znajo izkoristiti v svojo korist zlasti skrajne stranke z desnega političnega pola. V Evropskem parlamentu so prepričani, da se bodo skrajni desničarji tudi po letošnjih evropskih volitvah zelo težko dogovorili za oblikovanje svoje politične skupine, čeprav bodo najbrž imele več poslancev, kot jih imajo zdaj. Zdaj je v Evropskem parlamentu 55 poslancev iz skrajnih desničarskih strank, v novi sestavi bi jih med 751 poslanci po sedanjih merjenjih javnega mnenja lahko bilo med 80 in 110. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."