MLADINA

25. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

NSi in SLS podpisali sporazum o skupnem nastopu na evropskih volitvah

Ljudmila Novak je odločitev strank za skupno listo označila za modro odločitev oziroma »modro-zeleno koalicijo«.

Ljudmila Novak je odločitev strank za skupno listo označila za modro odločitev oziroma »modro-zeleno koalicijo«.
© Uroš Abram

Predsednica NSi Ljudmila Novak in prvak SLS Franc Bogovič sta podpisala sporazum o skupnem nastopu na evropskih volitvah. Po podpisu sta oba poudarila, da verjameta v dobro sodelovanje in tudi rezultat te »modro-zelene koalicije«. Po mnenju nosilca skupne liste Lojzeta Peterleta gre za pomladni politični signal tako za Slovenijo kot za EU.

»Ta trenutek doživljam kot nekaj posebnega v slovenski politiki,« je po današnjem podpisu sporazuma v DZ dejal Peterle, sicer že aktualni evropski poslanec. Prepričan je, da bodo sporazum pozdravili tudi v Sloveniji, vesel pa je tudi, da so organih obeh strank demokratično ter s prepričljivo večino potrdili to sodelovanje. Po njegovem mnenju so s tem postavili neko podlago in tudi dokaz, da je v Sloveniji možno tudi politično sodelovanje v dobro države in v evropskem duhu.

Novakova je odločitev strank za skupno listo označila za modro odločitev oziroma »modro-zeleno koalicijo«. Kot je dejala, sta se stranki odločili, da bosta gradili na povezovanju, sodelovanju, dialogu in novi politični kulturi, ki da jo v Sloveniji primanjkuje. Poudarila je, da med njimi vlada dobra, pozitivna energija, zato pričakuje dobro sodelovanje v okviru evropske volilne kampanje, v prihodnosti pa še več sodelovanja tudi znotraj DZ.

Tudi Bogovič je, kot pravi, ponosen, da je strankama uspelo to, kar so danes potrdili še s podpisom. Prepričan je, da so vstavili »še en pomemben dragulj v krono« njihovega sodelovanja, verjame pa še, da bodo imeli 25. maja veliko razlogov za veselje.

Novakova je sklenila z besedami, da je Evropska ljudska stranka (EPP) lokomotiva Evrope, prvi vagon v Sloveniji pa da je rezerviran prav za skupno listo NSi in SLS. Od imen kandidatov za evropske poslance so za zdaj uradno znani Peterle kot nosilec liste, medtem ko bosta Novakova in Bogovič na zadnjih dveh mestih.

V skladu s sporazumom NSi pripadajo prvo, drugo, peto in sedmo mesto, ostala pa SLS. Novakova je pojasnila, da bodo skupno listo predstavili, ko bodo imena potrjena na organih obeh strank. Po Bogovičevih besedah bo to predvidoma prihodnji teden.

Neuradno bi bil sicer na drugem mestu lahko podpredsednik NSi Aleš Hojs, na petem pa direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič. Iz vrst SLS se kot možni kandidatki omenjata poslanka SLS Jasmina Opec in podpredsednica stranke Olga Franca. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."