MLADINA

28. 3. 2014  |  Novice

Več moči ali izstop iz Unije?

Nacionalni parlamenti bi morali imeti možnost revizije evropskega prava, so sklenili v zgornjem domu britanskega parlamenta, Hiši lordov. »Moral bi obstajati način, da bi skupina enakomislečih nacionalnih parlamentov lahko predlagala usmeritveno politiko Evropske unije,« menijo lordi.

Uvedba »zelenega kartona«, kot si ga predstavljajo, bi določenemu številu nacionalnih parlamentov dal tudi podlago za revizijo ali preklic obstoječe zakonodaje, ne da bi pri tem omogočil posameznim državam članicam Unije, da bi tudi same predlagale evropsko zakonodajo, še poroča EUobserver.

Lizbonska pogodba sicer spremembe evropske zakonodaje s strani nacionalnih parlamentov že omogoča, a le za zakonodajne predloge, ne pa tudi za že veljavno zakonodajo: s t.i. rumenim kartonom lahko najmanj tretjina držav članic oporeka določenemu predlogu, Evropska komisija pa ga mora nato znova proučiti in predlagati spremembe.

A »rumeni karton« je bil v štirih letih uporabljen le dvakrat, več nacionalnih parlamentov pa je Komisijo obtožilo tudi, da se za njihove pripombe ne zmeni. »Komisija bi morala opustiti nacionalnim parlamentom sporen predlog ali ga pomembno spremeniti,« so lordi zapisali v poročilu.

Njihov predlog sicer sovpada z zahtevo britanskega premierja Davida Camerona po uveljavitvi možnosti blokade neželene evropske zakonodaje s strani nacionalnih parlamentov. Kot je znano, si Cameron prizadeva spremeniti pogoje članstva Velike Britanije v Uniji in hkrati grozi z izstopom iz povezave. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."