MLADINA

27. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

Slovenski škofje se pridružujejo pozivu k udeležbi na evropskih volitvah

Slovenska škofovska konferenca se je pridružila izjavi Komisije Evropskih škofovskih konferenc ter poziva vernike, da se udeležijo volitev poslancev v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji 25. maja. Udeležba na evropskih volitvah je moralna dolžnost in pravica za vse državljane in še zlasti za katoličane, so zapisali.

Kot navajajo, imajo državljani pravico, da se seznanijo z različnimi kandidati in programi ter se odločijo po svoji vesti. Slovenska škofovska konferenca zato ne bo podprla točno določenih strank in kandidatov, lahko pa se ti v svoji kampanji zavzemajo za vrednote družbenega nauka Cerkve, kot so na primer verska svoboda, družina, življenje, zavzemanje za uboge in solidarnost, so pojasnili.

O javnem izrekanju nekaterih duhovnikov v Slovenski škofovski konferenci poudarjajo, da vsi verski delavci - tudi duhovniki - uživajo enake ustavne in zakonske pravice kot vsi ostali državljani, vključno s pravico, da se javno opredeljujejo do najpomembnejših družbenih vprašanj. Ob tem je pomembno, da se v svojih stališčih zavzemajo za vrednote družbenega nauka Cerkve ter da neposrednih političnih sporočil, kot je na primer neposredna podpora določeni stranki oziroma kandidatu ne posredujejo v okviru verskih obredov.

Glede domnev, da bi Cerkev morala preprečiti neformalno (politično) delovanje vernikov, pa so mnenja, da je »takšno delovanje izrecno zaželeno, saj je neformalno in formalno izrekanje o družbenih vprašanjih izjemnega pomena za vsako demokracijo ter del ustavno zagotovljenih pravic in svoboščin«. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."