MLADINA

27. 3. 2014  |  Novice

Scheuble: po evropskih volitvah bo čas za spremembo pogodb

Nemški finančni minister Wolfgang Scheuble je napovedal nov poskus za spremembo pogodb EU in reformo evropske monetarne unije. »Po evropskih volitvah bo razprava o spremembi pogodb spet na mizi,« je povedal v pogovoru za Handelsblatt. Nemška vlada se bo v teh pogajanjih zavzemala za institucionalne izboljšave vsaj v območju evra, ker monetarna unija potrebuje skupno denarno in gospodarsko politiko z ustreznimi institucijami. Vzpostavitev parlamenta za območje evra je za Nemčijo enako mogoča kot vzpostavitev šefa evroskupine, ki bi to funkcijo opravljal poklicno, razlaga Wolfgang Scheuble.

Evrska kriza po njegovi oceni še ni premagana. »Trenutno so obrestne mere za Nemčijo prenizke, za druge države previsoke,« zato je pomembno vztrajati pri strukturnih reformah, da se bo konkurenčnost v več državah spet povečala, je dejal glede politike Evropske centralne banke (ECB).

Evropsko komisijo in ECB je Scheuble pozval, naj poskrbita za hitro vzpostavitev evropske bančne unije, katere namen je, da davkoplačevalcem v prihodnje ne bi več bilo treba reševati zavoženih bank. ECB mora zagotoviti, da bo lahko v skladu z načrti novembra letos prevzela nadzor nad največjimi bankami, med katerimi so v Sloveniji NLB, NKBM in Abanka. »Ministri za finance so opravili svoje delo. Za nadzor so zdaj odgovorni drugi,« je dejal nemški finančni minister. Predvsem je to ECB, ki še vedno nima dovolj nadzornikov. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."