MLADINA

28. 3. 2014  |  Evropske volitve 2014

V evropskem letu državljanov v Sloveniji več kot 50 dogodkov

Nataša Goršek Mencin,  vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

Nataša Goršek Mencin, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji
© Arhiv Evropskega parlamenta

Na sklepnem dogodku evropskega leta državljanov so v Ljubljani predstavili aktivnosti v okviru te kampanje v Sloveniji, med katero so organizirali več kot 50 dogodkov. Govorili so tudi o pripravah na volitve v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji 25. maja.

Ena glavnih aktivnosti evropskega leta državljanov so bili t. i. dialogi z državljani, na katerih so evropski komisarji z ljudmi po vsej Evropi razpravljali o temah, ki jih zanimajo. Na takšnem dogodku v Sloveniji je maja lani sodeloval evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Sklepni dialog, na katerem so neposredno sodelovali državljani iz vseh držav članic, trije tudi iz Slovenije, je bil včeraj v Bruslju.

Nacionalni koordinator evropskega leta državljanov Matjaž Kek z urada vlade za komuniciranje je dejal, da je bil glavni namen kampanje osveščanje ljudi o pravicah evropskih državljanov, po drugi strani pa so jim želeli pokazati, kakšne so morebitne ovire in katere organizacije jim pri tem lahko pomagajo. V sodelovanju z nevladnimi organizacijami so spodbujali tudi vzgojo za aktivno državljanstvo.

Izrazil je upanje, da se bodo rezultati kampanje, v okviru katere so po vsej Sloveniji organizirali več kot 50 večjih dogodkov, poznali na udeležbi na bližnjih volitvah v Evropski parlament in da bodo ljudje bolj aktivno sodelovali v razpravah, za katere bodo verjeli, da z njimi lahko kaj dosežejo.

Ambasadorka evropskega leta državljanov Fanči Moljk, ki je sodelovala na številnih dogodkih v okviru kampanje, je izpostavila vlogo mladih za prihodnost EU. »Najbolj vesela sem, ko vidim, da mladi niso v negativističnem krču tako kot večina Slovencev, ki kar vprek udrihajo čez sistem, politiko, cel svet,« je dejala. Ugotavlja, da se mladim vidi, da imajo širši pogled na Evropo, pa tudi na svet, evropsko leto državljanov pa je po njenem mnenju vplivalo tudi na samozavest Slovencev.

Vodja informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer je v luči evropskih volitev poudaril, da evropsko državljanstvo predstavlja tudi odgovornost, ker lahko sovplivamo na to, kakšna bo prihodnost EU. Najboljši način, da aktivno izrazimo svoje evropsko državljanstvo, je gotovo to, da se pozanimamo, kakšne so politične alternative in različne ideje, med njimi izberemo in se udeležimo majskih volitev, je pozval.

Tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin se je pridružila njegovemu pozivu in poudarila, da je udeležba na volitvah naša prva državljanska možnost, da izrazimo svoj glas.

Evropsko leto državljanov 2013 se je uradno že izteklo, toda dejavnosti, ki so namenjene osveščanju evropskih državljanov o njihovi pravicah, se nadaljujejo tudi letos, saj je leto 2014 volilno leto.

Evropska komisija pa je dva meseca pred volitvami v Evropski parlament objavila dve poročili. V prvem analizira, kako so države članice in politične stranke izvajale njena priporočila za povečanje preglednosti in demokratične legitimnosti evropskih volitev. Njeno najpomembnejše priporočilo je bilo, naj evropske politične stranke imenujejo vodilne kandidate za mesto predsednika Evropske komisije. Šest evropskih političnih strank je predlagalo svoje kandidate za predsednika Evropske komisije, poleg tega pa načrtujejo dejavnosti za večjo prepoznavnost njihovih programov.

Drugo poročilo je namenjeno novemu komunikacijskemu orodju, imenovanemu dialog z državljani, s katerim Komisija v zadnjih 18 mesecih skuša prepričati državljane, da njihov glas v EU šteje. V vseh državah članicah je organizirala več kot 50 dialogov, ki se jih je udeležilo 22 evropskih komisarjev, običajno skupaj s člani Evropskega parlamenta ter nacionalnimi, regionalnimi ali lokalnimi politiki. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."