MLADINA

31. 3. 2014  |  Novice

Italijanska mafija na leto »obrne« 200 milijard evrov

Letni proračun organiziranega kriminala v Italiji je večji od evropskega proračuna, ocenjujejo na italijanskem zunanjem ministrstvu. Večino, kar 90 odstotkov od 200 milijard evrov, mafija »investira« v tujini.

Ocene razsežnostih italijanskega organiziranega kriminala sicer niso enotne: raziskovalni inštitut Transcrime je letni prihodek mafijcev ocenil na »le« 10 milijard evrov, delavsko združenje Confesercenti pa na 140 milijard. 140 milijard je sicer znesek, ki ga bo Evropska unija za svoje delovanje lahko porabila letos.

Na italijanskem zunanjem ministrstvu so še raziskali, da so mafijci tesno povezani z najpomembnejšimi podjetji, ki se ukvarjajo s finančnimi transakcijami. Z italijanskimi organi pregona pa sodelujejo pri odkrivanju prevarantov na spletu.

Poročilo Evropske komisije o korupciji, objavljeno februarja, navaja, da skoraj polovica podjetnikov v Italiji meni, da je korupcija resen problem, še poroča EUobserver. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."