MLADINA

2. 4. 2014  |  Novice

Okrog 100 glasovanj na mini plenarnem zasedanju

Sveženj poročil s področja telekomunikacij in pristojbinah, ki jih banke zaračunavajo za plačila s kreditnimi karticami imajo med drugim na dnevnem redu mini plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki se začne danes popoldne v Bruslju, evropski poslanci. Poslance na tem zasedanju čaka okrog 100 glasovanj.

O pristojbinah, ki jih banke zaračunavajo za plačila s kreditnimi karticami bodo razpravljali v sredo in glasovali v četrtek. Poslanci opozarjajo da te pristojbine zdaj niso regulirane na ravni EU, zato se razlikujejo od države članice do države članice in niso pregledne. Predlagajo, da jih je treba uskladiti in zagotoviti, da bodo transparentne. Na dnevnem redu imajo tudi poročilo o zagotavljanju varnosti pri plačevanju prek spleta, zato predlagajo dopolnila k zakonodaji, ki sledijo razvoju novih tehnologij.

Razprava o svežnju telekomunikacijskih poročil je predvidena v četrtek dopoldne, glasovanje pa opoldne. Poslanci bodo v okviru tega svežnja odločali o predlogu za ukinitev plačevanja za gostovanje v tujih omrežjih s 15. decembrom 2015, pa o predlogu, da bi operaterjem internetnih omrežij prepovedali upočasniti ali blokirati, ko želi uporabnik dostopati do konkurenčne spletne storitve, recimo klicev prek Skypa, kar ne ustreza telekomunikacijskim družbam, saj gre za konkurenčno storitev. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."